Monthly Archives: December 2011

bye 2011, welcome 2012

Standard

Sebelum menyalakan gourmet (table bbq) untuk makan malam spesial malam ini, menulis post terakhir tahun 2011 dulu deh. Betapa tahun ini memang luar biasa, aku belum pernah mengalami begitu banyak kejadian2 istimewa berturut-turut seperti tahun 2011 ini. Happy, tahun ini adalah tahun paling happy yang pernah aku alami. Tapi lebih luar biasa lagi adalah kepastian bahwa 2012 bakal menjadi tahun yang bahkan lebih istimewa dari 2011, tahun di mana kita akan menandatangani setiap kartu ulang tahun dengan tiga nama dan bukan dua nama lagi, tahun yang kemungkinan besar akan lewat dengan sangat cepat dan diakhiri dengan jumlah rekor foto2 dan video2 (dan rekor paling sedikit jam tidur, haha). Kita tidak sabar menyambut 2012…tapi sekarang menutup 2011 dulu dengan sebuah oliebol di tangan (makanan khas penutup tahun di sini) dan segelas jus tomat untuk toast (kan ngga boleh minum alkohol, hehe)…selamat tahun baru semuanya, semoga 2012 membawa banyak kebahagiaan buat kita semua!! 🙂

***

Voordat we de gourmet gaan aanzetten, nog even de laatste post van 2011 schrijven. Wat een geweldig jaar is het, ik heb nog nooit zo veel bijzondere momenten achter elkaar als dit jaar meegemaakt. En daarmee durf ik ook te beweren dat ik nog nooit zo gelukkig ben geweest als nu. Maar wat het nog mooier maakt is het vooruitzicht dat 2012 een nóg bijzonderder jaar gaat worden, een jaar wanneer wij dan elke verjaardagskaart gaan tekenen met drie namen in plaats van twee, een jaar dat waarschijnlijk nóg sneller voorbij zal vliegen dan alle andere jaren, een jaar dat waarschijnlijk zal eindigen met het recordaantal foto’s en video’s (en misschien ook het minst aantal slaapuren, haha). Wat hebben we er super veel zin in…maar nu eerst het jaar 2011 goed afsluiten, een oliebol happen en met tomatensap proosten…een gelukkig nieuwjaar iedereen, laat 2012 een fantastisch jaar worden voor ons allemaal!! 🙂

Advertisements

1960’s nostalgia for Little

Standard

Hadiah Natal istimewa dari oma Willy untuk Little: Set asli komik Flipje Tiel dari tahun 1955-1956 dan sebuah buku nyanyian lagu anak-anak nostalgia (dari zaman Joop masih kecil, kalau di Indonesia lagu-lagunya semacam Bintang Kecil, Naik-naik ke Puncak Gunung atau Pelangi-pelangi begitu deh. Banyak lagunya yang aku belum kenal, tapi untung ada not baloknya jadi nanti aku bisa belajar di piano, hehe). Tentang Flipje Tiel harus aku jelaskan lebih lanjut ya: Little harus kenal asal muasal keluarga papanya. Joop berasal dari daerah di Belanda yang bernama Betuwe, yang terkenal sebagai penghasil macam2 buah dan selai terbesar di regio Belanda. Nah si Flipje Tiel ini adalah simbol daerah Betuwe sejak dulu (makanya bentuk si Flipje itu semacam boneka yang terdiri dari apel2 merah dan pakai topi tukang masak). Jadi cerita2 dari komik Flipje Tiel bakal jadi cerita pengantar tidur Little!

***

Geweldige kerstcadeaus van oma Willy voor onze Little: een (originele) set Flipje Tiel stripboekjes uit jaar 1955-1956 en een liederenboek met nostalgische kinderliedjes (ik moet ze natuurlijk bijna allemaal nog leren, gelukkig zitten er muzieknoten bij, en dan praten we over liedjes zoals Onder Moeders Paraplu, Berend Botje, ‘k Zag Twee Beren, Zagen Zagen, Hansje Pansje Kevertje, Toen Onze Mop een Mopje Was, enz…er zijn 15 liedjes in totaal). Ja Little moet natuurlijk papa’s afkomst kennen, de mooie en met fruitbomen bezaaide Betuwe waar Flipje Tiel bekend van was…voorlezen uit de stripboekjes is de eerste stap!

baby and cat

Standard

Kebetulan kemarin ada artikel di koran tentang reaksi alergi terhadap kucing. Penelitian terbaru menyatakan  bahwa orang yang di masa kecilnya tidak terbiasa berdekatan dengan kucing, di masa dewasanya punya dua kali lebih besar peluang untuk alergi terhadap kucing. Biarpun reaksi alerginya bisa dikurangi dengan tidak mengizinkan si kucing masuk ke kamar tidur, tetap saja grup dengan peluang alergi paling rendah adalah bayi dan anak2 yang punya kucing sewaktu mereka masih kecil. Kita tentunya bakal mengobservasi terlebih dulu bagaimana reaksi Louis terhadap Little (dan sebaliknya), tapi kita ingin bahwa mereka bisa tumbuh bersama, sepertinya menyenangkan. Louis memang sudah tidak boleh masuk ke kamar tidur kita, dan nanti juga pasti tidak boleh masuk ke kamar Little. Sedikit kekhawatiran datang dari fakta bahwa keluargaku punya sejarah asma. Aku sendiri tidak kebagian asma-nya (tapi sering bermasalah dengan eksim, yang memang ada di gen yang sama dengan gen asma), tapi banyak anggota keluarga lain yang punya asma. Joop sendiri juga sering bermasalah dengan psoriasis (sejenis penyakit kulit). Dengan sejarah medis seperti ini tentu kita akan betul-betul memperhatikan apa yang bakal Little warisi dari papa-mamanya. Tapi terlalu berhati-hati dan protektif juga tidak bagus, jadi musti pintar-pintar mencari jalan tengahnya nanti…

***

Gisteren las ik een artikel in de krant over allergische reactie op katten. Uit recent onderzoek blijkt dat mensen die in hun jeugd geen katten hebben gehad, twee keer zoveel allergische reactie ontwikkelen als ze toch een kat nemen wanneer ze volwassen zijn. Hoewel deze reactie verminderd kan worden door de katten niet in de slaapkamer te laten, hebben kleine kinderen en baby’s die gewend zijn om katten in hun omgeving te hebben nog steeds de minste kans om deze allergische reactie te ontwikkelen. Nu moeten we natuurlijk nog zien of Louis straks goed reageert op Little (en andersom), maar het is de bedoeling om ze samen te laten opgroeien, het lijkt mij gewoon leuk. Louis mag sowieso al niet in onze slaapkamer komen en straks ook niet in Little’s kamer. De enige zorg is dat ik uit een familie met astma geschiedenis kom. Ikzelf niet, maar veel van andere familieleden wel. In plaats van astma heb ik vaak last van eczeem, het zit in dezelfde tak als de astma-gen. Joop heeft ook af en toe last van psoriasis (huidaandoening). Met al deze gegevens zijn we natuurlijk extra alert op wat Little straks van ons erft. Maar té alert en té voorzichtig is niet goed, dat weten we ook!

upper and lower view

Standard

Sekarang rasanya seperti bawa2 setengah bola basket di atas perut, hehe, lucu, sudah semakin bulet aja nih perut (seperti yang diharapkan tentunya!). Kalau bangun pagi biasanya perut masih terasa enteng dan ’empuk’, semakin malam biasanya makin berat dan keras, yang artinya aku harus duduk sebentar, take it easy, istirahat. Tapi sepanjang hari ditendang dan dielus-elus dan didorong-dorong dari dalam…seru lho, cozy banget rasanya! 🙂

***

Het voelt nu alsof ik een halve basketbal op mijn buik draag, best grappig, mijn buik wordt steeds boller (wat maar goed is ook natuurlijk!). ‘s Ochtends voelt de buik meestal nog zacht en licht aan, maar hoe verder in de avond hoe harder en zwaarder het wordt, wat meestal ook gelijk een teken is dat ik iets rustiger aan moet doen, even zitten en benen omhoog. Maar de hele dag gekieteld en geschopt en gestreeld van binnen…vind het wel erg gezellig hoor! 🙂

Merry Christmas everyone! :)

Standard

Kemarin malam kita mengikuti misa Natal khusus keluarga di Katedral Rotterdam. Semuanya disesuaikan untuk anak2, mulai dari homili, susunan acara, drama Natal yang dimainkan oleh malaikat2 dan gembala2 kecil, prosesi Natal dengan lilin2, dan tentunya banyak banget anak-anak dari usia bayi sampai remaja. Tahun depan kita juga bakal duduk di sana bersama gadis kecil kita… 🙂

Selamat Natal semua!!!

***

We zijn gisteren avond naar de gezinsviering geweest bij de Kathedraal van Rotterdam. Aangepaste dienst en preek, kerstverhaal gespeeld door kleine engeltjes en herdertjes, kerstprocessie met kaarslichtjes en natuurlijk overal kinderen…heel veel kinderen van de allerjongsten tot en met tieners. Volgend jaar zullen we ook daar tussen zitten met onze kleine… 🙂

Fijne kerst allemaal!!!

no station wagon please

Standard

“Gimana, sudah memikirkan mau ganti mobil station jenis apa?”

Tema ‘menukar mobil dengan station wagon’ adalah salah satu topik yang paling sering ditanyakan orang kalau tahu kita sedang menanti kelahiran anak pertama, terutama di forum bapak-bapak (atau yang hampir jadi bapak), at least di sini di Belanda.

Tentu saja aku tahu kalau membawa bayi dengan mobil butuh ruang banyak karena bawaannya macam2, termasuk kereta bayi dll. Tapi di mobil sedan tua yang kita kendarai sekarang juga masuk tuh semuanya (sudah dicoba lho). Jujur saja, sebetulnya justru gara-gara trend yang seolah-olah mengharuskan atau menyarankan supaya semua orang tua baru pindah mobil ke station wagon itu yang membuat kita sebal (biasalah, kita memang rada2 rebels, hehe). Selain itu aku memang selalu menganggap mobil tipe station wagon terlalu besar dan buruk, hehe (sorry Joop, dia sih sebetulnya suka sekali dengan station wagon Volvo kuno, mobil tercantik di dunia katanya…) Jadi kesimpulannya: tidak akan ada station wagon parkir di depan rumah van Tuil, juga tidak sesudah Little lahir! 🙂

Joop: “grmbl grmblll…*ngomel-ngomel*…”

***

“En, heb je al nagedacht welke station je gaat nemen?”

Het onderwerp ‘je auto ruilen voor een ruime station wagon’ is zonder twijfel één van de meest terugkerende onderwerpen als je een baby verwacht, voornamelijk bij de samenscholing van de vaders en bijna-vaders.

Natuurlijk weet ik dat een baby vervoeren veel spullen met zich mee brengt, maar wat is er mis mee met een sedan bijvoorbeeld (waar we nu in rijden), er past ook van alles in hoor. Maar toegegeven, het is vooral de hype rondom het ‘moet’ en ‘zo hoort dat’ die ons juist een tegengestelde werking bezorgde. Daarnaast vind ik een station wagon gewoon een lompe, lelijke auto (sorry Joop…hij vindt eigenlijk de oude Volvo station wagon de mooiste auto op aarde). Dus conclusie: geen station wagon in huize van Tuil, ook niet na de geboorte van Little! 😀

Joop: “grom grom grom….*mopper mopper*…”