Monthly Archives: October 2014

making friends

Standard

blog

Kelas preschool Sky selalu dimulai dengan duduk di lingkaran. Awalnya Sky tidak suka, tidak mau ikut duduk di lingkaran. Tapi sekarang dia langsung berlari ke sana dan duduk begitu kelas dibuka (memang selalu butuh waktu untuk membiasakan diri). Anak-anak duduk di kursi-kursi kecil dan menyanyikan lagu “selamat pagi semua”. Satu-persatu anak-anak disapa, menyebutkan nama dan menggantung foto mereka sendiri di papan khusus.

Kami selalu datang tepat waktu, malah sering kepagian. Berangkat dari rumah seperempat jam sebelumnya untuk berjalan kaki bersama. Aku sendiri cuma butuh 5 menit untuk menempuh jarak ke sekolah. Tapi kaki-kaki kecil ditambah dengan rasa penasaran yang besar sering membuat perjalanan kami paling tidak menjadi dua kali lebih lama.

Pagi itu aku dan Sky sampai cukup pagi di sekolah. Pintu kelas dibuka dan kami boleh masuk. Sky langsung duduk di kursi di lingkaran. Teman-teman sekelasnya mulai berdatangan. Yang pertama, anak laki-laki, berseru bahwa dia mau duduk di sebelah Sky. Yang kedua, anak perempuan, berseru persis sama dan duduk juga di sebelahnya. Yang ketiga, anak perempuan lain, juga mau duduk di sebelah Sky. Tapi yah, sisi kanan dan kiri cuma muat buat dua orang ya, jadilah anak ini duduk di sebelahnya lagi. Geli juga melihatnya, seolah-olah Sky punya banyak fans di kelas, haha!

Sementara itu Sky terus berkonsentrasi mengamati pintu kelas. Saat E, sobat karibnya masuk, dia langsung berdiri dan duduk di ujung lain lingkaran yang kursi-kursinya masih kosong. Melambai ke arah E dan berseru: “E! Di sini, duduk di sebelahku!”, sambil tangannya menepuk-nepuk kursi kosong di sebelahnya. Hahaha….jadi Sky memilih sendiri siapa yang bakal duduk di sebelahnya, biarpun banyak temannya yang nge-fans sama dia! ūüėÄ

Ada satu kejadian lagi, beberapa hari kemudian. Kami memasuki gerbang depan sekolah bersamaan dengan salah satu teman sekelas Sky dan mamanya. Anak perempuan ini, kira-kira setengah tahun lebih tua daripada Sky, sangat pendiam dan cenderung pemalu. Aku belum pernah mendengarnya mengatakan sesuatu. Di sekolah maupun di tempat bermain, padahal kami sering bertemu karena rumahnya tidak terlalu jauh dari rumah kami. Mama anak ini mendekatiku dan berkata: “Anakku tidak pernah mau bergandengan tangan kalau menyanyi bersama di lingkaran. Kecuali dengan¬†Sky. Karena katanya: Sky adalah temanku.”

Melihat dan mendengar ini semua, buat kami adalah pujian yang paling indah yang bisa diperoleh sebagai orang tua. Hal-hal lain semuanya bisa dipelajari. Tapi kepribadian tidak bisa. Kami sungguh-sungguh berharap Sky tetap bisa mengembangkan karakter¬†dan hati baiknya, dan membawanya sepanjang hidup. Mama dan papa tampaknya harus belajar banyak dari Sky, kalau urusan berteman, hehehe…

blog1

***

Sky’s peuterklas begint altijd in een kringetje. Aan het begin vond Sky het helemaal niks, wilde ook niet in de kring zitten. Maar nu rent ze direct ernaartoe zodra wij de klas binnenkomen (kwestie van wennen, denk ik). De kinderen zitten op kleine poefjes en gaan eerst “goede morgen allemaal” zingen. Alle namen worden genoemd, iedereen hangt zijn of haar foto op een bord en zodoende wordt iedereen begroet.

We zijn er meestal netjes op tijd, vaak zelfs vrij vroeg. Ik neem een kwartier de tijd om samen met Sky het stukje naar school te lopen. Ikzelf kan binnen 5 minuten er zijn, maar met kleine beentjes en een hoog nieuwsgierigheidsgehalte duurt het minstens twee keer zo lang.

Die ochtend waren Sky en ik ook vroeg. De klasdeur ging open en we konden naar binnen. Sky ging gelijk op een stoeltje in de kring zitten. Een voor een kwamen haar klasgenootjes binnen. De eerste, een jongen, riep dat hij naast Sky wilde zitten, en dat deed hij ook. De tweede, een meisje, riep en deed precies hetzelfde. De derde, een ander meisje, riep dat óók zij naast Sky wilde gaan zitten. Maar ja, je hebt maar één linker- en één rechterkant. Dus dit meisje ging op de stoel ernaast zitten. Leuk om te zien, alsof Sky veel fans heeft in de klas, haha!

Intussen tuurde Sky aandachtig naar de klasdeur. Op het moment dat E, haar vriendinnetje¬†te zien was, stapte ze op en ging op een andere plek zitten. Ze zwaaide naar E en riep: “E! Hier naast mij zitten!”, haar handje op de¬†lege poef naast haar kloppend. Ze koos zelf wie naast haar mag zitten, ondanks de vele belangstelling van andere kindjes, haha! ūüėÄ

En nog een voorval, een paar dagen later. We kwamen de hek van de school tegelijk binnen met Sky’s klasgenootje en haar moeder. Het meisje, ongeveer een half jaar ouder dan Sky, is een heel rustig, vrij verlegen meisje. Ik heb haar eigenlijk nog nooit wat horen zeggen. Niet op school en ook niet buiten op de speeltuinen waar ik haar toch best vaak aantref. De moeder van dat meisje wilde mij wat vertellen: “Mijn dochter wil geen handjes vasthouden als in de kring samen wordt gezongen. Behalve de handjes van Sky. Omdat, zoals ze zelf zei: Sky is mijn vriendin.”

Dit alles gehoord en gezien te hebben, is voor ons eigenlijk de mooiste compliment wat je als ouders kunt hebben. Alle andere leuke dingen kun je leren. Maar we hopen van harte dat Sky een goed hart en een leuk karakter zal blijven ontwikkelen en met zich mee zal gaan dragen, levenslang.¬†Mama en papa kunnen nog veel van Sky leren, wat betreft vrienden maken, haha…

blog0

2 years and 7 months old today! ‚ô•

Standard

blog2

Akhir-akhir ini makin susah saja membuat foto dan film tentang Sky. Mungkin tidak kelihatan ya, karena blog ini toh penuh dengan foto dan filmnya, haha…tapi dari hari ke hari kami makin harus bekerja keras untuk mendapatkan material itu. Begitu dia sadar ada telefon, kamera atau video kamera yang diarahkan kepadanya, dia bakal memalingkan muka (kadang disertai pasang muka galak atau lucu), dan berhenti dengan apa yang sedang dilakukannya. Terutama yang terakhir ini yang tidak enak, karena kami jadi agak merasa bersalah kalau tiap kali kami mengambil kamera dia jadi berhenti beraktivitas (padahal aktivitas itu yang biasanya mau kami potret atau film). Yah, bawaan umur mungkin ya…hari ini tepat 2 tahun dan 7 bulan lho! Sejak hari ini dia bisa membuat simpul tali (disilang dan satu sisinya dimasukkan dari bawah lalu ditarik), dan bisa melepasnya sendiri juga. Wah dia senang banget, katanya: “Aku sudah hampir bisa mengikat tali sepatu sendiri!” Hehe…untuk itu kita masih harus belajar lebih banyak lagi lho Sky. Tapi langkah¬†dasarnya memang sudah tercapai hari ini. Anak pintar! ūüôā

***

Het wordt de laatste tijd steeds moeilijker om foto’s en video’s van haar te maken. Zou je misschien niet zeggen door de hoeveelheid materiaal die we in deze blog posten, haha…maar we moeten steeds harder werken om die foto’s en video’s te krijgen, merken we. Zodra ze bewust is van een telefoon, camera of videocamera die op haar gericht wordt dan draait ze weg, trekt zonodig een boos of gek gezicht en stopt met wat ze aan het doen is. Vooral het laatste is jammer, want het gevoel om haar te onderbreken als wij onze camera’s pakken is niet zo leuk. Het hoort bij de leeftijd denk ik…vandaag alweer 2 jaar en 7 maanden oud! Ze kan sinds vandaag een knoop maken (kruising maken, √©√©n touw in de ‘gat’ en allebei tegelijk trekken) en ook lostrekken. Helemaal blij is ze, zegt steeds: “Ik kan al bijna veters strikken!” Haha…daarvoor moeten we nog wat verder leren. Maar ja, de basis is er al. Goed geleerd hoor! ūüôā

 

busy with her magnetic dress-up dolls

Standard

Sky suka sekali dengan set boneka magnet yang bisa diganti-ganti bajunya ini. Setiap hari dia selalu mampir duduk di depan kulkas dan tenggelam di dunianya sendiri. Dia ngobrol dengan boneka-bonekanya, memakaikan baju, dan membuat kreasi-kombinasi dari baju-gaun-sepatu-topi-tas yang kadang bagus banget dan kadang super aneh, hehe… ūüôā

***

Sky vindt deze magnetische aankleedpoppetjes helemaal geweldig. Elke dag weer zit ze voor de koelkast en is dan bezig in haar eigen wereldje. Ze praat met de ‘meisjes’, kleedt ze aan en maakt de mooiste (en vreemdste) creaties met de kleertjes-jurkjes-schoentjes-hoedjes-tassen combinatie. ūüôā

skirt and color preference (yellow!)

Standard

blog3Sky: “Mama, sebetulnya aku tidak terlalu suka rok jeans.”
Aku: “Oh…jadi kamu sukanya apa?”
Sky: “Rok menari gitu…rok tutu misalnya…”

Sejak beberapa minggu ini setiap malam Sky mau ikut memilih baju untuk dipakai esok harinya. Untuk menghemat waktu (alias untuk menghindari seluruh isi lemari pakaiannya dibongkar dan diacak-acak), aku selalu menyiapkan dua potong atau dua set pakaian. Dia boleh memilih mau memakai yang A atau yang B. Untung metode ini sampai sekarang masih efektif. Tapi sekarang dia bilang bahwa sebetulnya dia suka rok yang lebar a la princess/putri  begitu. Yah, mungkin era putri-putrian memang makin datang mendekat. Setengah dari lingkungan (teman-temannya mulai membawa-bawa Barbie juga), dan setengahnya dari kami sendiri sih (baru-baru ini dia kami beri DVD Dora yang bertema princess dan sebuah buku dongeng besar yang antara lain berisi cerita putri favoritnya Cinderella, Putri Salju dan si Tudung Merah).

Ngomong-ngomong tentang pilihan. Ada satu hal yang sejak awal mula tidak pernah berubah: warna favoritnya. Sejak dia punya pilihan yang jelas, pilihannya selalu jatuh pada warna kuning. Kalau menuruti kemauannya bisa-bisa¬†tiap hari bajunya berwarna kuning, makan dari piring dan mangkuk kuning (memang begitu kenyataannya!), dan tiap gambar selalu diwarnai dengan pensil, spidol atau kapur kuning. Cuma kuning saja, tanpa warna lain. Di les musik atau les menari, kalau dibolehkan memilih sesuatu pasti kedengaran jelas darinya: “Aku mau yang kuning!”. Di foto 1 terlihat papa sudah membuatkannya mobil berwarna oranye dengan roda biru, dan dia boleh ‘mewarnai’nya dengan pin-pin. Bukan kejutan tentunya jika dia memenuhi seluruh mobil dan rodanya dengan pin warna kuning. Dan di foto 2 terlihat dia cuma mau duduk di mainan goyang yang berwarna kuning (dan sabar menunggu sampai anak yang duduk di atasnya selesai).

Aku pernah membaca sebuah artikel bahwa pilihan yang kuat begini bisa berubah drastis nanti sekitar umur 3. Karena anak-anak lalu menyadari perbedaan antar manusia, jadi sekaligus memperkuat karakter dan pilihan-pilihannya sendiri. Menurut artikel itu, aku sebaiknya tidak terlalu mengikuti pilihan warnanya saat ini. Misalnya dengan tidak terlalu banyak membelikannya benda-benda berwarna kuning. Karena bisa-bisa nanti dia malah menolak warna itu, karena merasa harus tampil beda. Tetap memberi variasi, itu yang terbaik.

blog4Tapi untuk sekarang, cuma buat seru-seruan saja, di bawah ini aku sertakan sebuah printscreen dengan arti pilihan warna pada anak kecil. Warna kuning dan ungu (karena ini warna favoritnya yang kedua), artinya seperti ini:
– Kuning: anak yang ceria dan gembira. Ekspresif dan pintar. Percaya diri, kreatif, ekstrovert dan cepat memaafkan.
РUngu: warna kerajaan yang menggambarkan harga diri seorang anak. Biasanya disukai oleh anak yang mempunyai intuisi, rendah hati, dan toleran, yang juga biasanya dikagumi dan dihargai oleh teman-teman sebayanya.

Dan…cocokkah dengan kepribadian Sky saat ini? Hmm…kami rasa memang benar begitu! ūüôā

***

Sky: “Mama, ik vind jeans rokjes eigenlijk niet zo mooi.”
Ik: “Oh…wat vind je mooi dan?”
Sky: “Dansrokjes…tutu ofzo…”

Sinds een paar weken wil Sky elke avond mee beslissen wat voor kleertjes zij de volgende dag gaat aantrekken. Om tijd te besparen (lees: om niet de hele kledingkast onderste boven gehaald te laten worden) leg ik nu standaard twee stuks of twee setjes kleertjes klaar. Ze mag A of B kiezen. Gelukkig werkt dit tot nu toe goed. Maar nu hoor ik dat ze eigenlijk alleen de prinses-achtige rokjes mooi vindt. Tja…misschien komt de prinsessen-tijdperk steeds dichterbij. Half door haar omgeving (haar vriendinnen beginnen ook te lopen met Barbie enz) en half natuurlijk door onszelf (krijgt ze recent van ons een Dora DVD episode sprookjesprinses en een groot sprookjesboek met haar favoriete verhalen Assepoester, Sneeuwwitje en Roodkapje er in).

Over voorkeur gesproken. Er is √©√©n ding die sinds het allerbegin niet is veranderd: haar favoriete kleur. Voor zolang zij een voorkeur voor kleur heeft, is het altijd geel gebleven. Als het aan haar ligt wil ze elke dag wel gele kleertjes aantrekken, van gele borden en kommetjes eten (gebeurt trouwens echt elke dag), met gele potloden, stiften en krijt alles inkleuren en tekenen (gebeurt ook echt). Als zij bij de dansles of muziekles iets mag kiezen dan klinkt het luid en duidelijk: “Ik wil die gele!” Op foto 1 zie je dat papa een oranje auto met blauwe wielen heeft gemaakt met de pinnetjes. Sky mag het afmaken, en geen verrassing: ze ‘kleurt’ de hele auto geel. En op foto 2, wilde ze alleen op de gele wip zitten (en wachtte ze dus geduldig totdat het vrij was).

Ik heb wel ergens gelezen dat deze soort sterke voorkeuren ergens in het derde levensjaar drastisch kunnen veranderen, omdat kinderen dan een besef van de verschillen tussen mensen krijgen, en tegelijkertijd¬†ook hun eigen persoonlijkheid en voorkeuren versterken. Ik moet dus, volgens die artikel, niet te veel ingaan in haar tegenwoordige voorkeuren. Dus niet alleen maar gele spulletjes geven, bijvoorbeeld. Want straks wil ze dat misschien ineens allemaal niet meer, puur omdat ze geel zijn. Blijf vari√ęren, is toch het beste.

Maar voor nu, alleen voor de lol, heb ik hieronder een printscreen van de betekenis van de kleur-voorkeur bij jonge kinderen gevoegd. Van geel en paars (haar tweede lievelingskleur).
De vertaling:
– Geel: een vrolijk, blij kind. Expressief en intelligent. Goede zelfvertrouwen, creatief, extrovert en kan snel vergeven.
– Paars: is een koninklijke kleur die de waardigheid van een kind afbeeldt. Meestal geliefd door een kind dat intu√Įtief, nederig en tolerant is, dat vaak ook¬†bewonderd worden door zijn leeftijdsgenoten.

En…past het wel bij Sky? Hmm…we denken van wel ja! ūüôā

blog2

play, learn and craft

Standard

blog3

Minggu ini libur musim gugur. Jadi sekolah dan kursus semua libur. Di luar sering hujan dan Sky sering tidak tidur siang. Kalau sudah begitu sehari terasa lamaaa sekali. Pergi belanja ke supermarket sudah menjadi aktivitas harian kami. Kadang aku membawa Sky bermain di tempat¬†main indoor (kalau semua tempat main di luar basah karena hujan). Besok pagi dia sudah ada janji untuk bermain ke rumah E, sahabatnya. Dan persediaan mainanku sudah menipis (aku punya persediaan khusus untuk diberikan kalau kami betul-betul mentok sampai bosan setengah mati karena nggak bisa ngapa-ngapain lagi, hehe). Hmmm…bikin prakarya saja kali ya? Yaaa…ide bagus! Inspirasi sebetulnya tidak pernah kekurangan: dari Pinterest, Facebook dan Google.¬†Sering aku hanya kekurangan motivasi untuk memulai.¬†Padahal biasanya kalau sudah mulai ternyata memang menyenangkan. Sky makin bisa “bekerja sama” dan dia juga kelihatan menikmati saat-saat kami bikin prakarya bersama.

Hari ini kami membuat prakarya dari gulungan bekas tissue wc. Sky boleh memilih sendiri di Pinterest apa yang mau dibuat. Sesudahnya dia juga boleh memilih warna kain flanel (untuk sayap, hidung, kaki), memilih ukuran mata, boleh menempel sendiri, di sana-sini menggambari dan mewarnai. Seru! Rasanya sesudah ini harus mengumpulkan gulungan tissue lagi deh, hehe…Sebelum ini kami sering memotong-motong gulungan bekas tissue dan menghubung-hubungkannya sampai menjadi rantai panjang, yang sekarang kami gantung di pipa penghangat ruangan.

Dua aktivitas kreatif kami kemarin: membuat bentuk-bentuk imajinatif dari foam (yang aku gunting-gunting dari lembaran foam/busa warna-warni dengan beberapa motif). Dan: belajar tentang uang! Diawali dengan mengumpulkan uang receh segala jenis, lalu dicuci bersih, lalu belajar memasuk-masukkannya ke gulungan yang sudah dilubang-lubangi dan ditulisi sesuai nilai uangnya. Menyenangkan dan berguna!

***

Het is herfstvakantie. Scholen en cursussen zijn vrij. Het regent vaak¬†en Sky slaapt ‘s middags niet meer. Dan voelt een dag soms wel ergggg lang hoor! Een tripje om boodschappen te doen is al een dagelijks uitje. Soms gaan we bij een binnenspeelparadijs spelen (als alle buiten speeltuinen nat zijn). Ze heeft al een afspraak staan om bij E, haar vriendinnetje te spelen, en mijn voorraad bewaarde speelgoed voor-het-geval-dat raakt¬†op. Hmmm…knutselen dan maar? Jaaa…goed idee!¬†Inspiratie genoeg: van andere blogs, van Pinterest, Facebook en Google. Soms mis ik alleen de zin om te beginnen. Maar zodra ik de stap zet dan merk ik dat het eigenlijk erg leuk is om te doen! Sky kan steeds beter “meewerken” en ze geniet ook zichtbaar van onze knutsel-momenten samen.

Vandaag hebben we de wc-rol knutsel gemaakt. Sky mag zelf op Pinterest kiezen wat ze wil maken. Ze mag daarna ook de kleuren vilt kiezen (voor de vleugel, neus, voeten), de grootte van de ogen kiezen, zelf plakken, hier en daar kleuren en tekenen. Leuk! En nu maar nog meer lege wc-rol sparen voor de volgende knutsels, haha (we hebben al een lange slinger hangen op onze verwarmingsbuis, gemaakt van rondjes die geknipt zijn van wc-rollen, hihi).

En gisteren waren we ook al zo creatief bezig geweest zijn. Met twee activiteiten: figuren¬†maken met foam (heb ik geknipt van kleurrijke foam vellen in allerlei vormpjes). En: geld leren! Eerst verschillende muntstukken verzamelen, allemaal schoon wassen, en dan in ‘spaarpot-koker’ √©√©n voor √©√©n instoppen met de juiste waarde. Leuk en leerzaam!

blog2

singing theme song from TV

Standard

Beberapa hari lalu kami dengar untuk pertama kalinya: Sky bisa menyanyikan sebuah lagu (tidur) baru! Dan bukan sekedar lagu, tapi bagus sekali! Tiba-tiba dia menyanyikannya waktu mama mengantarnya pergi tidur, dan dia nyanyikan juga buat papa waktu papa mau tidur siang. Lalu kami menyadari dari mana asal lagunya: ini lagu yang selalu dinyanyikan di akhir seri anak-anak yang dia tonton beberapa minggu terakhir di TV (sekitar jam setengah 6, ada yang namanya ‘Kindertijd’, programa khusus anak. Jadi dia boleh menonton TV sebentar supaya mama bisa menyiapkan makan malam). Kami semua suka sekali lagunya, jadi sekarang menjadi lagu standar pengantar tidurnya. Biasanya dia minta mama menyanyikannya dulu, lalu sesudahnya dia mau menyanyikannya sendiri sekali lagi. Kalau papa? Ehm, dia bilang padaku: “Mama…papa nggak terlalu bisa menyanyi ya?” Dan kepada papa sendiri dia memotong lagunya dengan kata-kata: “Papa…berhenti saja deh, lagunya bukan begitu.” Hahaha…. Tapi irama lagunya memang cukup susah, karena awal-awalnya juga aku sendiri kesulitan menemukan nada yang tepat. Dan dari awal Sky langsung menyanyikannya dengan benar…hebat juga! ūüôā

***

Een paar dagen geleden hoorden we het ineens: Sky heeft een nieuw (slaap)liedje geleerd! Niet zomaar eentje, maar een hele mooie! Ze zong het ineens voor haarzelf toen mama haar naar bed bracht, en ze heeft het ook voor papa gezongen toen hij een uiltje wilde knappen. Dan beseffen we waar de oorsprong van dat liedje is: het wordt altijd aan het einde van een TV-serie die zij de laatste paar weken heeft gekeken gezongen (rond half 6 bij de KRO Kindertijd, dan mag ze even TV kijken zodat mama het avondeten kan voorbereiden). We vinden het liedje allemaal z√≥ mooi, dat het nu standaard haar slaapliedje is ‘s avonds in haar bed. Ze wil meestal dat mama het eerst gaat zingen, en daarna wil ze het ook zelf zingen. Bij papa? Ehm, ze zei tegen mij: “Mama…papa kan niet zo goed zingen h√®?” En tegen papa zelf heeft ze zijn liedje gekapt met de woorden: “Papa…stop maar hoor, het liedje gaat niet zo.” Hahaha….Maar het is ook een moeilijk liedje, want toen ik de eerste paar keren probeerde te zingen, zong ik gewoon de verkeerde noten! En Sky heeft het sinds het begin gewoon altijd zuiver gezongen…toch wel knap! ūüôā

blog2

weight and length update

Standard

Sudah hampir 7 bulan lalu saat kami terakhir kali mengupdate grafik berat dan tinggi badan Sky ini. Saatnya untuk update terbaru!

Beratnya saat ini 14,4 kg dan tingginya 97 cm. Bagus banget, kalau melihat grafiknya. Sangat stabil, dan berada tepat di tengah antara garis rata-rata dan garis atas. Betapa dia tumbuh dengan cepat! 7 cm dalam 7 bulan. Ukuran bajunya sekarang adalah ukuran untuk anak berusia 4 tahun. Di sana-sini memang harus dilipat atau digulung, tapi ukuran baju yang lebih kecil rata-rata tidak muat lagi di badannya.

***

Het is bijna 7 maanden geleden dat we deze grafieken hebben bijgewerkt met Sky’s recente gewicht en lengte. Tijd om het nog eens te doen!

Haar gewicht is op dit moment 14,4 kg en haar lengte 97 cm. Best goed, zo te zien op de grafieken. Erg stabiel, en netjes tussen de gemiddelde en de bovenlijn. Maar wat is ze alweer flink gegroeid! 7 cm verschil met 7 maanden geleden. Qua kleding, ze draagt nu kleding met de maat van 4 jarigen. Hier en daar soms wat oprollen of vouwen, maar kleinere kledingmaten passen over het algemeen gewoon niet.

gewichtscurve

lengtecurve